Gå tillbaka

Silver och brons i Junior-SM – Ward WestCoast Racings juniorer summerar säsongen

Sebastian Persson och Alfred Nilsson var de två nya go-kart juniorerna som i år tog steget upp från go-kart till formelbilsracing i Formula STCC Nordic med Ward WestCoast Racing Junior Team. Resultatet blev silver respektive brons för de båda i junior-SM och en fjärde respektive femteplats totalt i mästerskapet. 

Deras båda säsonger gick på många sätt lite tvärtemot varandra där den ena inledde säsongen starkt medan den andre avslutade starkt. Sebastian Persson kom efter en lite svagare inledning igång ordentligt och avslutade säsongen med dubbla pallplatser och snabbaste varv på finalen på Mantorp Park. Under säsongen blev det totalt fem pallplatser, en fjärdeplats totalt i mästerskapet och silver i Junior-SM.
– Jag har utvecklats väldigt mycket under året. Allting var nytt och det tar tid att komma in i skillnaderna mellan go-kart och formelbil och det började lite trögt men det gick bättre mot slutet, konstaterar Sebastian.

Det var bland annat skillnaden i hur man skulle köra som Sebastian menade tog lite tid att sätta sig in i.
– Från go-kart har jag lärt mig att köra mjukt och kunna köra fort med understyrning men de här bilarna måste man köra lite annorlunda och kunna gå mer på attack med överstyrning för att det ska gå fort och det tog lite tid. Men tillsammans med bra hjälp från teamet kunde jag jobba på det och vi kunde få till det.

Sebastian var inställd på att det skulle bli ett läroår och är nu när han haft några dagar på sig att se tillbaka på säsongen efter finalen i stort sett nöjd med säsongen.
– Jag grämer mig lite över att det inte blev en seger men jag har varit stabil hela säsongen vilket känns bra. Förhoppningen innan säsongen var att vara med i topp-3 och nu måste jag vara nöjd med hur det blev även om man alltid siktar högre. Vi tappade också en del poäng i några brutna race men överlag har det varit en bra första säsong i bil. Jag hade gärna sett lite fler bilar i klassen så det hade blivit mer racing, men jag är nöjd med min säsong, avslutar Sebastian.

Alfred Nilsson hade en på många sätt omvänd säsong jämfört med sin teamkamrat. Han inledde med dunder och brak på Knutstorp med en seger och en andraplats. Sen började det gå lite trögare och förutom en pallplats helgen efter blev det inga fler pallbesök för Alfred. Han sydde ändå ihop säsongen till sist och slutade femma totalt tätt bakom teamkamraten och med ett brons i Junior-SM.
– Det här blev helt klart ett läroår, summerar Alfred några dagar efter finalen. Det gick ju väldigt bra under försäsongstesterna och sen under första tävlingshelgen att det helt klart gav höga förhoppningar men jag visste att det här skulle bli ett läroår.

Efter succén i premiärhelgen och ytterligare en pallplats helgen efter i Norge blev resultaten sen lite sämre. Alfred nosade ändå på pallen flera gånger och pekar när han ser tillbaka på året att han tillsammans med teamet gjorde flera viktiga framsteg.
– Det är kanske inte något som syns i resultatlistan men teamet har jobbat stenhårt med mig och vi har gjort flera framsteg sedan säsongsstarten. Jag har nog sett väldigt frustrerad ut efter racen men nu när jag ser tillbaka på det ser jag hur mycket vi har utvecklats och vilka stora kliv vi har tagit. Visst hade jag önskat mig bättre resultat men vi har gjort väldigt mycket som kanske inte synts utåt.

Nu med lite distans till säsongsavslutningen tycker Alfred att det har varit ett bra år, och framför allt ett bra första år på den tvåårsplan han la upp inför den här säsongen.
– Jag måste vara nöjd med säsongen. Om jag ser tillbaka på var vi började och hur det sen blev hade jag varit nöjd med det här om du frågat mig innan säsongen startade att det var så här det skulle bli. Visst hade jag önskat mig fler starka resultat, framför allt efter den starka säsongsstarten som kanske gav oss lite för höga förväntningar. Det här var tänkt som ett läroår och jag är väldigt tacksam för allt som både teamet och mina samarbetspartners har gjort för mig i år. Vi startade detta som en tvåårsplan och det är fortfarande planen men nu väntar några hektiska månader med hårt arbete för att vi ska kunna fortsätta på den planen, avslutar Alfred.