Ny seger för Grachev när TCR körde på Salzburgring

Publicerad 6 juni 2016, 09.36 av WestCoast Racing.

Pole position för Harold Proczyk, debuterande i TCR International och för WestCoast Racing, men det blev Mikhail Grachev som tog sin andra seger i TCR International Series och för WestCoast Racing när mästerskapet i helgen besökte Salzburgring i Österrrike.

WestCoast Racing var liksom ifjol starka på den snabba och pittoreska banan utanför Salzburg. Till helgen trädde österrikaren Harold Proczyk – erfaren från MINI Challenge, GT3 och TCR Tyskland – in i teamet och tog pole. Tyvärr blev såväl han som Morbidelli senare nedflyttade till tredje respektive sjätteplats på gridden efter att bilarna stått i fel fält i depån under Q2.

För Proczyk fortsatte de dåliga nyheterna in i racet där han i första kurvan blev påkörd och tvingades bryta. Morbidelli drogs också in i en kaotisk start och snurrade och tappade många placeringar.

Istället var det Grachev som kunde dra nytta av kaoset och han var fyra efter första varvet. Därefter satte han press på ledarna och var så småningom uppe på en andraplats som blev till ledning när ledande Oriola bröt. Morbidelli kunde också klättra och tog till slut en fjärdeplats.

I det andra racet fanns nya vinstchanser med Grachev i pole i kraft av omvänd startordning till race 2. Men nu vräkte plötsligt regnet ner, och halva fältet valde att gå i depå redan innan start för att byta till regndäck. Bland dessa var Grachev och Morbidelli. Proczyk hade i sin tur valt att starta på regndäck och hade nu ett bra utgångsläge och var bra med i starten och slogs om pallplats innan han tvingades bryta igen, denna gång med ett bilproblem. Morbidelli och Grachev slutade till sist sexa respektive nia i det regnadrabbade andra racet.

Greger Petersson, teamchef för WestCoast Racing / Sportpromotion var trots allt med helgens resultat och Grachevs seger.
– Mikhail Grachev är en väldigt bra förare och WestCoast Racing har tagit fram det bästa ur honom, sa Greger. Han sa till oss att han behövde bevisa för sig själv att han kan och sedan dess har teamet gjort jobbet. Två segrar från två helger besvarar nog de frågor han hade.

För Grachev var det lite svårt att tro att han nu har två segrar i rad.
– Om ni hade sagt till mig för ett par veckor sen att jag skulle ha två segrar nu skulle jag inte ha trott på det men det är sant och mitt beslut att byta team har visat sig vara rätt, sa han. Det var synd att vi hade slicks på bilen inför race 2 eftersom jag under det första racet mest koncentrerade mig på att ta bilen i mål för att ha en bra chans i det andra racet. Vem vet vad som hade hänt om jag hade startat på regndäck men jag är självklart väldigt nöjd med resultatet idag för både mig och WestCoast Racing.

Morbidelli reflekterade över en helg som kunde ha gett mer men ändå gav lite poäng till mästerskapet där han nu är femma totalt.
– Vi fick inte ut det vi ville från den här helgen av olika skäl. Skador i det första racet påverkade min toppfart och däcksvalet i det andra gjorde att vi var efter från början. Det blev i alla fall lite poäng och även om jag tappade placeringar i mästerskapet så är jag närmare ledningen än innan. Om man ser på helhetsbilden så tappade vi inte så mycket, sammanfattade italienaren.

Nästa race i TCR International är på Oschersleben i Tyskland 19 juni.

Senaste nyheterna