SM-silver till Fredrik Larsson och WestCoast Racing i STCC-finalen

Publicerad 20 september 2014, 18.23 av WestCoast Racing.

Det blev ett SM-silver till Fredrik Larsson och WestCoast Racing i STCC 2014. Fredrik Larsson gjorde en stark avslutning på säsongen med en seger och en tredjeplats vilket säkrade silvermedaljen efter besvikelsen i kvalet på fredagen. Efter att ha varit i mästerskapsledning under två tredjedelar av säsongen var Fredrik Larsson så klart inledningsvis besviken med silvermedaljen men med lite distans och en stark avslutning på säsongen tyckte han det fanns anledning att vara nöjd.

– Det måste vi vara, säger Fredrik. Det här blev en riktigt skaplig helg med en seger och en tredjeplats. Titelchanserna försvann realistiskt i Solvalla och under kvalet igår så att kunna avsluta säsongen starkt är riktigt skönt. Jag var ordentligt butter igår så det här var välkommet. I slutändan var Thed Björk för tuff att slå så ett stort grattis till honom. Vi ville ha guldet men nu ska vi fira en stark säsongsavslutning och en silvermedalj.

För teamets två rookies blev det en blandad säsongsavslutning. Philip Forsman som gjort en mycket stark andra säsongshalva var på jakt efter fjärdeplatsen totalt men trots två bra race fick han till slut nöja sig med en femteplats. Fyra pallplatser varav två segrar gör att han ser tillbaka på en bra STCC-debutsäsong.

– Vi var på jakt efter fjärdeplatsen idag och den nådde vi inte så jag är så klart lite besviken över det. Säsongen måste jag ändå vara nöjd med. Jag var frustrerad i början med en hel del oflyt men efter sommaruppehållet har det varit bättre och jag har kunnat visa min fart. Fyra pallplatser och två segrar måste man vara nöjd med i sin första STCC-säsong. Jag är nöjd och det har fungerat kanonbra ihop med teamet vilket är en stor anledning till att jag kunnat utveckla mig så mycket i år, sammanfattar Philip.

Erik Jonssons säsong var nästan omvänd mot Philip Forsmans. Han inledde bra och tog steg framåt men de två sista helgerna har präglats av tekniska problem och två frustrerande helger resultatmässigt. Han tycker ändå att han ska vara nöjd med sin säsong.

– Just nu är jag väldigt besviken men det är naturligt direkt efter två dåliga helger resultatmässigt som sett värre ut än de varit, tycker Erik. Jag har haft en del tekniska bekymmer och inte heller varit snabb nog och det känns tråkigt men efter att adrenalinet släppt måste jag vara nöjd. Jag har varit på pallen tre gånger och vunnit ett race vilket är långt över vad jag förväntade mig mitt första år i STCC. Det har varit ett mycket lärorikt år och jag har lärt mig massor hos WestCoast Racing så det finns mycket att bygga vidare på. Det här är ändå min rookiesäsong så när jag ser tillbaka på den kommer jag att vara mer nöjd än jag är just nu.

Nöjd är även teamchef Dick Jönsson Wigroth trots att han länge jagade ännu ett STCC-guld till WestCoast Racing. Nu ser han stor anledning att fira ännu ett SM-silver och en säsong med tre segrare i teamet.

– Först och främst ett stort grattis till Thed Björk som är en värdig vinnare i år. Vi ville ta guldet och vi var med i kampen men vi ska också vara realistiska. Fredrik tog ett SM-silver och Philip och Erik gjorde mycket starka säsonger. Vi chansade lite på att ha två rookies i teamet i år och att kunna avsluta med alla tre förare i topp 10, racesegrar för samtliga tre förare och ett SM-silver är över förväntan. Vi ska vara nöjda med det här året när vi gör bokslut och börjar jobbet för 2015, sammanfattar Dick.

Resultat, STCC finalheat 1 – Mantorp Park:

1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 21:22.413
2. Andreas Wernersson, Team Kia, +5.632
3. Linus Ohlsson, Team Kia, +6.111
4. Thed Björk, Polestar Racing, +6.375
5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6.825
6. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7.194
7. Richard Göransson, Team Tidö, +8.551
8. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +9.627
9. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +10.060
10. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +10.464
11. Mattias Lindberg, Team Kia, +11.968
12. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, +12.233
13. Jan Nilsson, Team Tidö, +12.543
14. Roger Samuelsson, Team Tidö, +23.529
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF

Resultat, STCC finalheat 2 – Mantorp Park:

1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 19:30.819
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.856
3. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.173
4. Richard Göransson, Team Tidö, +1.345
5. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +6.518
6. Linus Ohlsson, Team Kia, +9.182
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +9.692
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +15.294
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +16.070
10. Andreas Wernersson, Team Kia, +38.278
11. Mattias Lindberg, Team Kia, +38.552
12. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, +43.203
13. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1:18.018
14. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1:18.987
DNF. Jan Nilsson, Team Tidö, DNF

STCC 2014

1: Thed Björk, 279
2: Fredrik Larsson, 246
3: Fredrik Ekblom, 228
4: Richard Göransson, 163
5: Philip Forsman, 158
6: Mattias Andersson, 147
7: Linus Ohlsson, 143
8: Mattias Lindberg, 123
9: Andreas Wernersson, 110
10: Erik Jonsson, 79
11: Emma Kimiläinen, 55
12: Carl Philip Bernadotte, 22
13: Daniel Haglöf, 20
14: Roger Samuelsson, 20
15: Matte Karlsson, 10
16: Jan Nilsson, 4

Senaste nyheterna