Tuff mästerskapshelg för Larsson – Forsman övertygar på Solvalla

Publicerad 6 september 2014, 16.55 av WestCoast Racing.

Philip Forsman och Fredrik Larsson tog båda 32 poäng på Solvalla. Men medan den ena firade sin fjärde pallplats och en bra helg var den andra missnöjd efter en tuff helg i mästerskapet.

Fredrik Larssons misstag i kvalet där han touchade muren och inte fick ihop ett varv i Q2 visade sig bli kostsamt. Han tog i ordentligt i det första heatet och hade en rejäl fight med Linus Ohlsson i det första och körde till sig en fjärdeplats. I det andra blev det en femteplats men med stor poängpott för Thed Björk är nu Fredrik Larsson 31 poäng efter inför finalen på Mantorp.

För Philip Forsman innebar de 32 poängen däremot en summering av en av hans bästa STCC-helger så här långt. Han tog sig säkert vidare till Q2 där han var tredje snabbast. Ett stökigt första heat med ett drive through straff gav bara en niondeplats i utdelning men i det andra tog han rejäl revansch och körde i mål som tvåa.

Mats ”Snickar-Matte” Karlsson stod för en imponerande debut i STCC. En tolfteplats i kvalet följde han upp med en sjunde plats och en åttondeplats i de två heaten. Två poängplatser, en näst intill hel bil och imponerande varvtider var sammanfattningen av en imponerande debuthelg.

En mindre lyckad helg var det för Erik Jonsson som hade problem i kvalet och sen bröt det första heatet med så pass stora skador på bilen att han inte kom till start i det andra heatet.

Fredrik Larsson – P4 & P5: 

”Det här var inte alls min helg tyvärr. Även om jag tog 32 poäng så tappade jag massor i mästerskapet och det ser tufft ut nu inför Mantorp. Andraplatsen totalt ser ändå lite säkrare ut men det är långt upp till Thed. Det var en tuff dag. I det första heatet hade jag en tuff fight med Linus Ohlsson och det är näst intill omöjligt att fightas med honom utan att det blir en massa skador. I det andra valde jag att låta honom ta bort sig själv istället för att fightas igen och det gjorde han. Jag fick betala dyrt idag för mitt misstag i kvalet igår. Nu är det inget annat än att åka till Mantorp och satsa allt på pole och köra max i båda racen. Om Thed samtidigt får lite problem finns det en chans.”

Philip Forsman – P9 & P2: 

”Riktigt skönt att avsluta med en pallplats. Jag var inriktad på en tredjeplats men när Richard Göransson fick problem med bilen på sista varvet tog jag mer än gärna emot andraplatsen. Det har varit en riktigt bra helg och det har känts bra från första varvet i bilen. Jag kommer mer och mer in i hur man ska köra den här bilen och kan ge bättre feedback till teamet. Det gör att bilen blir mer lättkörd och det ger bättre resultat. Jag är väldigt nöjd och ser fram emot att avsluta bra på Mantorp!”

Snickar-Matte Karlsson – P7 & P8:

”Jag tycker det kändes väldigt bra och jag måste ha realistiska förväntningar och vara väldigt nöjd med det här. Det är en väldigt annorlunda bil att köra mot Porschen men jag kunde komma in i rytmen och hela tiden förbättra mig. Varvtiderna blev hela tiden bättre och jag har hela tiden kunnat förbättra mig under helgen. Inför helgen hade jag inte kunnat tro på att ta poäng i båda racen och ha en i stort sett hel bil så det har gått bättre än vad jag trodde. Det är så klart att det här ger mersmak så vi får se vad vi kan hitta på. Det är kul att köra racerbil!”

Erik Jonsson – DNF & DNS: 

”Långt ifrån en bra helg för mig. Jag fick inte till det i kvalet men ibland är jag lite långsam att komma igång och jag tycker det kändes betydligt bättre i första heatet innan Carl-Philip körde på mig. Tyvärr var skadorna på min bil så stora att vi inte kunde komma till start i det andra så jag är så klart väldigt besviken att inte ens kunna starta det andra racet. Det får bli nya tag till Mantorp.”

 

Resultat – STCC, heat 1 Solvalla

1. Andreas Wernersson, Team Kia, 21:48.301
2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.558
3. Linus Ohlsson, Team Kia, +1.888
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +2.412
5. Thed Björk, Polestar Racing, +3.078
6. Mattias Lindberg, Team Kia, +4.616
7. Matte Karlsson, WCR/BMW Dealer Team, +12.171
8. Jan Nilsson, Team Tidö, +14.581
9. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +15.119
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +39.321
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3 Laps
12. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7 Laps
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF
DNF. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF

Resultat – STCC, heat 2 Solvalla: 

1. Thed Björk, Polestar Racing, 19:09.777
2. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +5.291
3. Richard Göransson, Team Tidö, +9.622
4. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +9.705
5. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +24.348
6. Andreas Wernersson, Team Kia, +24.916
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.255
8. Matte Karlsson, WCR/BMW Dealer Team, +36.387
9. Mattias Lindberg, Team Kia, +1 Lap
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1 Lap
11. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +2 Laps
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +2 Laps
13. Linus Ohlsson, Team Kia, +5 Laps
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Jan Nilsson, Team Tidö, DNF
DNS. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, DNS

Mästerskapsställning – STCC topp 10:

1. Thed Björk, 231
2. Fredrik Larsson, 200
3. Fredrik Ekblom, 170
4. Mattias Andersson, 140
5. Richard Göransson, 135
6. Philip Forsman, 132
7. Linus Ohlsson, 112
8. Mattias Lindberg, 108
9. Andreas Wernersson, 89
10. Erik Jonsson, 79

 

Senaste nyheterna