Richard Göransson – laddad, motiverad och regerande mästare

Publicerad 30 mars 2011, 20.50 av WestCoast Racing.

Det är ingen ovan situation Richard Göransson och WestCoast Racing befinner sig i. De går än en gång in i STCC-säsongen som regerande mästare. För fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson finns det bara en inställning för årets säsong.
– Självklart, varken jag eller WestCoast Racing är med av något annat skäl än att vinna, säger Richard bestämt. Vi brinner för det här, att tävla och att vinna, och något annat mål ska vi inte ha.

Även om situationen som regerande mästare inte är ny för STCC:s mest vinnande kombination är det annat som är nytt. Bland annat att Richard denna gång inleder säsongen med mer bilkörning bakom sig än tidigare, dessutom många erfarenheter rikare från sin rallysatsning i vinter.
– Först och främst har det varit en riktig motivationshöjare. Det har varit en på många sätt annorlunda, spännande och händelserik vinter som bara har gett mig ännu mer asfaltssug. Det ska bli riktigt roligt att komma igång med testerna nu.

Rallysatsningen har också inneburit att Richard kommer med nya erfarenheter i ryggen inför säsongen.
– Det finns en hel del godbitar jag har med mig från rallykörningen i vinter som kommer stärka mig som förare ytterligare. All bilkörning bygger upp en erfarenhetsbank att ta av när det behövs, jag är nog ännu bättre förberedd för knepiga och trixiga situationer när allt inte är perfekt.

Vad som inte är nytt är teamet. Richard Göransson och WestCoast Racing kom i vintras överens om ett nytt tre år långt kontrakt och Richard kände aldrig någon tvekan inför att bygga vidare på de fem åren tillsammans med WestCoast Racing.
– Både jag och WestCoast Racing är stora vinnarskallar och när sådana paras ihop blir det väldigt intressant. Teamkänslan och kemin vi har i teamet är fantastisk och även väldigt viktig, det är kul att göra något tillsammans vi alla brinner för. Det nya avtalet med WestCoast ger mig som förare både lugn och styrka som bygger på den positiva känslan inför säsongen.

Den teamkänslan Richard pratar om avspeglas också i sättet som man arbetar på tillsammans. För Richard är det en av de viktigaste förklaringarna till att man är så framgångsrika tillsammans.
– Jag, Dick och min ingenjör Daniel har en bra dialog hela tiden och för att vinna måste man hela tiden balansera risker mot utdelning. Det kan man inte göra själv utan det kräver att man har ett helt team bakom sig där alla står på tårna och är redo. Vi sätter upp små delmål, mål som hela teamet jobbar mot och når vi dem blir det alltid bra i slutändan. Det som är viktigt är att vi har det här klart för oss internt och det är det som fungerar så otroligt bra hos WestCoast. Alla vet vad som gäller och alla vill vinna.

I teamet ingår också Martin Öhlin som blir Richard Göranssons nya teamkamrat. De var visserligen teamkamrater ifjol men då i varsitt mästerskap. Nu kör de båda i STCC och att åter vara två förare i STCC-teamet ger Richard ytterligare ett nytt och självklart mål.
– Martin är en ny hungrig teamkompis och nu kan vi även slåss om teammästerskapet. Jag kommer att lägga fokus på att göra vad jag kan med min erfarenhet för att Martin snabbt är med i matchen. Det är en styrka för hela teamet att vi båda är snabba och det ska vi se till att vara!

Richard förväntar sig en ny säsong där avgörandet sker först sista helgen och han ser framför sig en säsong fylld av effektivt teamarbete, glädje och kämpaglöd.
– Vi ska se till att vara med när det ska avgöras och för att komma dit gäller det att uppnå våra delmål och hitta ett bra flyt genom alla deltävlingar. Det har vi gjort förut och det är vad vi ska göra igen.

Så hur sammanfattar Richard Göransson sina tankar inför årets STCC-säsong? Han återkommer till där vi inledde den här intervjun – vad det är som kännetecknar Richard Göransson och WestCoast Racing.
– Vi är bara med för att vinna, det är vad WestCoast Racing handlar om och brinner för. Tvåa är inte intressant, det sa vi inför finalen ifjol och det gäller nu också. Jag är regerande mästare och Martin är hungrig STCC-debutant, tillsammans ska vi se till att Westcoast Racing i år har två snabba förare!

Regerande mästaren har talat och årets STCC-säsong kan starta.

Senaste nyheterna