Möt Martin Öhlin – WestCoasts nya STCC-stjärna

Publicerad 23 mars 2011, 15.09 av WestCoast Racing.

WestCoast Racing kommer i år att köra med två bilar i STCC igen efter att förra året deltagit med en BMW. Valet av förare till teamets andra BMW blev lätt, efter ett år tillsammans med WestCoast Racing i Carrera Cup Scandinavia får Martin Öhlin förtroende att kliva upp till STCC. En stor utmaning väntar, men inte en utmaning Martin är rädd för.
– Allt nytt är roligt, vare sig det gäller ny racerbil, klättring, surfning eller något annat. Nya grejer är helt enkelt roliga grejer, säger Martin.

Martin har totalt fem säsonger bakom sig i racing, två säsonger i JTCC och tre säsonger i Carrera Cup Scandinavia. Det är ingenting jämfört med sina konkurrenter i STCC men Martin vill inte använda det som en ursäkt.
– Jag har väldigt höga förväntningar på mig själv. Det är självklart tuffare konkurrens med fler förare som kan vinna i STCC i år än någonsin tidigare men det gör bara att jag kommer pusha mig själv mer. Det kommer att vara en strid bara att kvala in i topp åtta och den konkurrensen ser jag fram emot.

Martin Öhlin gör sin STCC-debut med mästerskapets mest framgångsrika team och med mästerskapets mest segerrika förare som teamkamrat. Två teamtitlar och fem förartitlar har det blivit för WestCoast Racing. Förutsättningarna är goda men med det kommer även kraven.
– Jag kunde inte komma in i STCC på ett så mycket bättre ställe. WestCoast Racing är ett riktigt racingteam som vet exakt vad de håller på med och arbetar effektivt och rätt. Man kan inte få så mycket bättre förutsättningar, det är ingen tillfällighet att WestCoast Racing alltid är med och slåss om segrarna.

Jämförelsen med regerande mästaren Richard Göransson som teamkamrat ser Martin också fram emot. Han ser fördelar att jämföras direkt med STCC:s snabbaste förare som har segerrekordet i STCC och som med sina fyra mästerskapstitlar också är mesta mästaren.
– Jag ser bara fördelar i det även om Richard självklart är väldigt svårslagen. Han vet vad som fungerar, han kan både teamet och BMW:n väldigt väl och jag kommer att få en bra bas att utgå från. Richard är också lätt att ha att göra med och vi kommer bra överens, han hjälper till och vi arbetar bra tillsammans. Jag ser bara positivt på det, WestCoast Racing ska ha två snabba förare i två snabba bilar i år.

Körmässigt väntar också mycket nytt för Martin. BMW:n beskriver han som en bil som kräver en mer precis körstil än det han kört tidigare. Ett test med teamet i förra året gav mersmak och att bilen är mer tekniskt avancerad tror Martin gynnar honom.
– Det finns mer att ändra på de här bilarna, de kräver mer både tekniskt och av föraren och det passar mig bra. Jag är testförare och att leta lösningar och kunna finjustera och ändra på mycket passar mig. Jag tror att jag snabbt kommer att ha en hygglig koll, framför allt med tanke på all den erfarenhet och kunnande WestCoast Racing också har.

Martin Öhlin utstrålar ett lugn inför säsongen. Att det är en stor utmaning som bara är en månad bort märks inte på den 29-årige stockholmaren.
– Jag ser helt enkelt fram emot det här, det känns som att jag har allt som jag kan kontrollera under kontroll och jag är inte det minsta stressad utan bara lugn och samlad.

Någon direkt målsättning vill Martin inte avslöja men hans svar visar ändå att han har hamnat i rätt team.
– Jag är tävlingsmänniska helt enkelt, när jag väl sitter där i bilen vill jag vinna. Sen får vi se hur det utvecklar sig, det är en stor och rolig utmaning som väntar och mitt mål är att WestCoast Racing ska ha två snabba förare i år.

Martin Öhlin är redo för STCC-debuten som ligger en månad bort.

Senaste nyheterna