Martin Öhlin imponerar stort i 24-timmarsdebut

Publicerad 17 maj 2010, 13.42 av WestCoast Racing.

Fyra totalt och tvåa i klassen. Martin Öhlin utmärkte sig stort i sin debut i 24-timmarsloppet på krävande Nürburgring Nordschleife med över 200 startande och inför över 200 000 personer i publiken. I en BMW Z4 GT3 för Need for Speed Schubert Motorsport tillsammans med Edward Sandström, Patrick Söderlund och Marko Hartung körde Martin Öhlin ett prickfritt race och säkrade en fjärdeplats totalt.
– Det är väl egentligen först nu som jag inser hur fruktansvärt bra det här är och vad det är för förare som vi har slagit, säger Martin. Det känns helt fantastiskt. Vi fyra var ett klockrent team ihop, vi hade ingen intern prestige och alla var glada när de såg en annan i teamet köra fort. Det var en riktig laginsats där alla fokuserade på totalresultatet.

Ett 24-timmarsrace på Nordschleife är aldrig odramatiskt men Martin körde snabbt och utan större dramatik. Men på det allra sista varvet, när bilarna samlade ihop sig för målgång, blev det dramatiskt de sista sekunderna. Martin körde den avslutande stinten och i slutet på det allra sista varvet drabbades han av punktering och däcksexplosion. Samtidigt försökte Auditeamet på femteplats ta sig om Martin och ledarna för att få ett varv till och därmed ta över fjärdeplatsen. Martin fick med punkterat däck trixa sig före de sista 300 meterna utan att själv samtidigt råka passera ledaren, en dramatisk avslutning på ett långt race.
– Det gick väl i över 200 km/t när däcket exploderade och sen ropade teamet att jag måste ha Audin mellan mig och ledarna. Det blev lite tjuv och rackarspel de sista 300 meterna men det redde ju ut sig, ler Martin.

Det här var Martins första 24-timmarsrace och han la upp loppet på sitt eget sätt.
– Jag visste inte riktigt innan det här hur man lägger upp ett 24-timmarsrace så jag ställde mentalt in mig på att vara vaken hela tiden. Det fungerade bra under hela racet men det blir några dagars återställning på det här, berättar Martin. Bilen fungerade bara bättre och bättre så det var aldrig jobbigt att köra, enda svårigheten var att jag satt väldigt dåligt i sätet så kroppen är ordentligt blåslagen men det är det värt.

Martin körde totalt sex stinter under de 24 timmarna inklusive flera nattstinter. I total körtid har han under helgens 24 timmar kört mer än vad en och en halv Carrera Cup-säsong motsvarar.
– Man kan väl säga att jag inte är rattrostig inför Porscheracen nu. Nattkörningen var inga problem, det var faktiskt som roligast då. De långsammare bilarna höll undan bättre och sen var upplevelsen med all publik som grillade och festade längs banan unik. Det här var en fantastisk racehelg och långt över förväntan, avslutar Martin som nu laddar om för Carrera Cup i Karlskoga nästa helg.

Schubert Motorsports teammanager Stefan Wendl berömde efter racet teamets insats och fjärdeplatsen totalt.
– Fjärde plats för bil # 76 är ett väldigt bra resultat. Det är långt mer än vad både vi och förarna trodde på innan racet. Man glömmer lätt att det här faktiskt var första gången både Edward och Martin körde ett 24-timmarsrace och de körde fantastiskt, sammanfattade Stefan.

Resultat Nürburgring 24-timmars topp 10:
1: BMW Motorsport, BMW M3 GT2 154 varv
2: Hankook Team Farnbacher, Ferrari F 430 GTC + 3:54.191
3: Phoenix Racing, Audi R8 LMS + 1 varv
4: Need for Speed by Schubert Motorsport, BMW Z4 GT3 + 2 varv
5: Black Falcon, Audi R8 LMS + 2 varv
6: H & R Sepzialfedern, Porsche GT3 CUp S + 3 varv
7: BMW Motorsport, BMW M3 GT2 + 4 varv
8: Team Rowe Motorsport, Porsche GT3 Cup S + 5 varv
9: Dörr Motorsport, BMW Z4 GT3 + 5 varv
10: Scuderia Offenbach, Porsche 997 GT3 Cup + 6 varv

Kompletta resultat finns på http://adac.24h-rennen.de/Ergebnislisten.3846.0.html

Senaste nyheterna