Gå tillbaka

Silver och brons för WestCoast Racing

WestCoast Racing gjorde ett bra första heat på Mantorp och tog greppet om teamguldet, ett grepp som lossnades när båda förarna blev oskyldiga offer i en startkrasch.

Heat 1:
Två pallplatser efter två mycket bra prestationer av Robin Rudholm och Richard Göransson. WestCoast Racing leder nu teammästerskapet med fyra poäng inför säsongens sista STCC-heat.
– Nu kör vi för teamguldet och ökad ledning i teammästerskapet, säger Robin som slutade tvåa.

Han gjorde en bra start men fick efter långa rakan vika sig mot Tommy Rustad. Robin följde sen tätt efter Rustad och på de sista varven började han attackera för segern. Över mållinjen skiljde det bara en tiondel mellan Robin och hans tredje seger för säsongen.
– Jag hade behövt ett varv till, jag kunde inte riktigt börja pressa Tommy förrän de två sista varven. Det här var faktiskt ett ovanligt odramatiskt race för att vara ett finalrace. Vi får se vad som händer i nästa race, avslutar Robin.

En tredjeplats blev det för Richard Göransson som gjorde en riktigt bra start.
– Jag hade bra pace i början men sen gick mina däck varma, berättar Richard. Efter det gick jag boxas med Thed lite grann innan jag fick en lucka igen.Det här var ett helt ok race och väldigt bra för teamet.

Varken Richard eller Robin kan finna förarmästerskapet nu men båda slåss om en bronsmedalj samtidigt som de tillsammans kör för WestCoast Racings andra raka teamguld.
– Det blir nog intressant att vi båda ska fightas om tredjeplatsen samtidigt som vi ska köra för teamguld. Det blir nog lika kul som att se fighten om förarmästerskapet, avslutar Richard leende.

Heat 2:
Det brukar av tradition bli dramatiska race och starter i STCC-säsongernas finalrace. Detta var inget undantag och båda WestCoast-bilarna blev offer i startkraschen.

Ett av dem var Richard Göransson. Han blev påkörd av Thed Björk som låg på hans insida och Göransson hamnade ute på gräset där han var passagerare. Han for rätt över gräset och tillbaka in på banan rakt in i Thed Björk. Richard fick bryta racet direkt.
– Det blev ett dramatiskt avslut på ett händelserikt år, sa Richard efteråt. Jag var bara en passagerare, jag vet inte vad Thed tänkte på men det blev lite snöpligt. Det är så här mitt år har sett ut. Jag vill gratulera Volvo och Tommy Rustad till mästerskapssegrarna.

Robin Rudholms race tog mer eller mindre slut i samma startkrasch. Han träffades av Theds bil och for av tillsammans med Thed Björk och Richard Göransson. Robin lyckades dock ta sig upp på banan igen, sist och med en skadad bil. Han tog i och gjorde en enorm uppkörning till sjätteplats i ett försökt att rädda teammästerskapet åt WestCoast Racing. Det fattades en poäng när han gick i mål. Robin gav sin version av starten.
– Det här var en av de värsta starterna jag har sett, sa Robin. Jag ligger på Theds insida och ser samtidigt hur ”Flash” klipper Rustad bakom. Jag bevakar bara innerspåret när Thed trycker av Richard och sen flyger Thed in i min sida. Det känns som att Flash-teamet bara fokuserade på den första kurvan.

Robin slutade nu på en tredjeplats i mästerskapet, hans bästa resultat i STCC. WestCoast Racing missade däremot teamguldet med en poäng.
– Jag är jätteglad att jag var bäst i teamet men det är surt att vi missade teamguldet. Vi hade säkrat det idag om vi bara hade klarat oss igenom första och andra kurvan, avslutade Robin.

Ett turbulent och händelserikt STCC-år är nu över. De senaste fem åren har det varit BMW-förare och BMW-team som tagit hem mästerskapssegrarna men i år blev det till slut tronskifte. WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth tycker att det var en typisk avslutning på året.
– Det känns som att Thed klantade sig idag och än en gång var det vi som drabbades. Det har bara varit ett sådant år, fyra av nio helger har vi blivit hjälpta av banan utan att ha kunnat göra något åt det. Vi har haft farten i år men det är svårt att vinna när det blir så här men vi kommer igen, sammanfattade Dick.

Resultat Mantorp Park, race 1:

1: Tommy Rustad, Volvo 14 varv
2: Robin Rudholm, BMW + 0,157
3: Richard Göransson, BMW + 4,958

4: Thed Björk, BMW + 6,729
5: Robert Dahlgren, Volvo + 7,303
6: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 12,675
7: Pontus Mörth, Chevrolet + 14,319
8: Tomas Engström, Honda + 15,012
9: Jan Nilsson, BMW + 15,875
10: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 16,001
11: Patrik Olsson + 19,257
12: Johan Kristoffersson, Audi + 20,293
13: Viktor Hallrup, BMW + 23,640 varv
14: Dick Sahlén, BMW + 26,950 varv
15: Tobias Tegelby, BMW + 2 varv
DNF:
Roger Eriksson, Johan Stureson, Viktor Huggare
DNS:
Claes Hoffsten, Ronnie Brandt

Resultat Mantorp Park, race 2:
1: Robert Dahlgren, Volvo 14 varv
2: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 2,301
3: Tomas Engström, Honda + 3,329
4: Pontus Mörth, Chevrolet + 3,424
5: Tommy Rustad, Volvo + 4,103
6: Robin Rudholm, BMW + 5,103
7: Roger Eriksson, SEAT + 5,664
8: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 5,872
9: Patrik Olsson, Volkswagen + 6,191
10: Johan Kristoffersson, Audi + 8,704
11: Viktor Hallrup, BMW + 9,300
12: Tobias Tegelby, BMW + 10,568
13: Dick Sahlén, BMW + 2 varv
14: Viktor Huggare, Opel + 3 varv

DNF:
Johan Sturesson, Richard Göransson, Thed Björk, Jan Nilsson

DNS:
Claes Hoffsten, Ronnie Brandt

Mästerskapsställning efter arton deltävlingar:

1: Tommy Rustad, Polestar Racing, 94
2: Thed Björk, Flash Engineering, 94
3: Robin Rudholm, WestCoast Racing, 80
4: Richard Göransson, WestCoast Racing, 75

5: Mattias Andersson, MA-GP/IPS 56
6: Jan Nilsson, Flash Engineering, 54
7: Robert Dahlgren, Polestar Racing, 52
8: Tomas Engström, Engström Motorsport, 50
9: Johan Stureson, MA-GP/IPS, 48
10: Roger Eriksson, CMS/NFA, 39
11: Pontus Mörth, CMS/NFA , 15
12: Patrik Olsson, Biogas.se, 14
13: Fredrik Ekblom, Biogas.se, 9
14: Thomas Schie, CMS/NFA, 7
15: Viktor Hallrup, Team CaWalli 2
16: Andreas Simonsen, KMS, 1

Teammästerskapet efter arton deltävlingar:

1: Polestar Racing, 156
2: West Coast Racing, 155
3: Flash Engineering, 148
4: MA:GP/IPS, 104
5: CMS/NFA, 60
6: Engström Motorsport, 50
7: Biogas.se 23