Gå tillbaka

Depåstopp – en snabb affär

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gPfNORXxKgc[/youtube]

Depåstoppen har sedan de återinfördes förra säsongen blivit en viktig parameter i racen, där mycket tid kan både tjänas och förloras. Teamen måste göra ett obligatoriskt depåstopp per bil där minst två däck ska bytas. Centrumbult är inte tillåtet utan fem hjulmuttrar ska skruvas av och sättas på.

Inför årets säsong tränade teamet mycket på depåstopp och det har gett resultat under racen. Vi tog fram lite statistik från WestCoast Racings depåstopp i år.

Bästa depåstopp:
Fem gånger i år har WestCoast Racing noterat snabbaste depåstopp i tävlingen.

Sturup Raceway 16/9 Fredrik Ekblom 9,5 sek
Mantorp Park 20/5 Robin Rudholm 9,2 sek
Anderstorp 17/6 Robin Rudholm 8,56
Falkenberg 15/7 Fredrik Ekblom 9,3
Sturup Raceway 16/9 Fredrik Ekblom 8 sek

På Anderstorp gjorde man dessutom tävlingens två snabbaste depåstopp, förutom Robins stopp på 8,56 sek stod Fredrik i depå i 9,49 sek.

Antal depåstopp:
Det blev totalt 16 ordinarie depåstopp gjorda i år, 10 st för Fredrik Ekblom och 6 stycken för Robin Rudholm. Utöver det gjordes det extra depåstopp i det regndrabbade loppet på Vålerbanan i Norge.

Genomsnittlig placering:
Sett över hela året har teamet en genomsnittlig placering på depåstoppen på 3,3 för Fredrik Ekblom och 3,5 för Robin Rudholm. Många gånger har man legat i topp 3 vad gäller bästa depåstopp för båda bilarna.

Sämsta placering är Fredrik Ekbloms 12,3 sekunder på Mantorp var det nionde bästa stoppet – ändå slutade han tvåa i loppet. Robin Rudholms 9,82 sekunder på Sturup Raceway som var tävlingens sjunde bästa depåstopp.

Längsta respektive kortaste depåstopp:
Fredrik Ekbloms 12,3 sekunder på Mantorp är det längsta ordinarie depåstoppet för teamet i år. Det snabbaste depåstoppet gjorde teamet på Robin Rudholms bil i Karlskoga i augusti – 7,95 sekunder stod Robin stilla i depån.

Fredriks snabbaste stopp är åtta sekunder på Sturup i september där han också vann racet och säkrade titeln.

Genomsnittlig depåstoppstid:
Slutligen den genomsnittliga depåstoppstiden för de ordinarie depåstoppen i år. Robins sex ordinarie depåstopp var i snitt 9,12 sekunder långa. Fredriks 10 ordinarie depåstopp var i snitt 9,61 sekunder långa – eller vi ska kanske säga korta.

Sammanfattningsvis såg teamets mekaniker till att man hela året tillhörde ett av de säkraste, snabbaste och stabilaste stallen i depån. Avslutningsvis en bildserie på ett av årets depåstopp – det här är från Ring Knutstorp i september.