Finaldags på Mantorp

Publicerad 28 september 2007, 10.17 av WestCoast Racing.

En lång säsong har snabbt avverkats och till helgen väntar redan säsongsfinal på Mantorp Park. Så här långt har säsongen varit en succé för Tools och WestCoast Racing med ett säkrat SM-guld för Fredrik Ekblom i säsongens näst sista tävling på Sturup Raceway. Nu återstår det att avgöra teammästerskapet och där ligger avgörandet i teamets händer. Man leder mästerskapet med en poäng före Flash Engineering.

Fredrik Ekblom är laddad för ett avgörande av teammästerskapet och att han redan säkrat förarmästerskapet betyder inte att det känns avslaget inför finalen.
– Inte alls, jag tycker det känns fantastiskt, säger han. Nu har jag kunnat suga på den här karamellen i två veckor och det känns bara mer avslappnat men inte avslaget. Det är som jag har sagt hela året, det är alltid kul med race. Mitt fokus för helgen är att hjälpa Robin och att vinna mästerskapet. Robin har ett väldigt bra slagläge och det ska vi göra allt vi kan av.
Fredrik har tack vare segern på Sturup och guldet i mästerskapet full viktlåda, 60 kg, i bilen och det gör utgångsläget för honom lite extra svårt.
– Jag ska göra vad jag kan men det kan nog bli svårt att vara med längst upp i täten med så mycket vikt. Hur som helst – jag är inställd på en hövlig och värdig avslutning och en hejdundrande guldfest efteråt.

Ifjol hade Robin en tuff och underhållande fight om segern i finalracet på Mantorp och i år med en ny snabb bil ser det ut att vara upplagt för ett riktigt bra race. Robins fokus för helgen är klart.
– Vi åker till Mantorp för att säkra teammästerskapet, säger han. Alla i hela teamet har gjort ett fantastiskt jobb i år och WestCoast Racing är värda ett teamguld. Det är bara en sak som gäller i helgen, och det är att köra för seger. Vi har bra koll på inställningarna oavsett väder och det känns väldigt, väldigt bra.
Att förarmästerskapet redan är avgjort är ingenting som gör att det känns mer avslappnat inför helgen tycker Robin.
– Absolut inte, det går inte att slappna av alls. Det är skönt att Fredrik har avgjort men det går inte att slappna av. Teammästerskapet återstår och jag vill verkligen vinna. Poängmässigt är det ingen skillnad men finalen är alltid finalen, det är ett lopp man alltid vill vinna så man kan sluta på topp och ta med sig det in i vintern.

Förarmästerskapet STCC efter tio deltävlingar:

1. Fredrik Ekblom, BMW, 62
2. Robert Dahlgren, Volvo, 51
3. Richard Göransson, BMW, 48
4. Thed Björk, Audi, 40
5. Robin Rudholm, BMW, 33
6. Jan Nilsson, BMW, 31
7. Frank Stippler, Audi, 28
8. Alexander Storckenfeldt, Volvo, 20
9. Mattias Andersson, Alfa Romeo, 19
10. Tomas Engström, Honda, 16
11. Johan Sturesson, Peugeot, 15
12. Tommy Rustad, Opel, 7
13. Tommy Kristoffersson, Audi, 7
14. David Björk, BMW, 7
15: Roger Eriksson, BMW, 5
16. Fredrik Lestrup, BMW, 1

Teammästerskapet efter tio deltävlingar:

1. WestCoast Racing 72
2. Flash Engineering 71
3. KMS Audi 63
4. Volvo Original Racing 59
5. Honda Engström Motorsport 27
6. MA-GP 27
7. Team CaWalli 18
8. IPS Motorsport 17
9. Nordic Fine Art / PTR BMW 16
10. Opel Team Sweden 13
11. PWR MB-Sport 3
12. Chevrolet Motorsport Sweden

Tävlingarna sänds i SVT1, Race, tisdag 22.00.

Tävlingskalender 2007:
22 april, Sturup
5 maj, Ring Knutstorp
20 maj, Mantorp Park
3 juni, Karlskoga
17 juni, Anderstorp
30 juni, Våler
15 juli, Falkenberg
19 aug, Karlskoga
2 sep, Ring Knutstorp
16 sep, Sturup Raceway
30 sep, Mantorp Park

Senaste nyheterna