Fredrik Ekblom är STCC-mästare 2007!

Publicerad 16 september 2007, 17.23 av WestCoast Racing.

Fredrik Ekblom – STCC-mästare 2007! Fredrik Ekblom kom till Sturup, vann och blev den första trefaldiga STCC-mästaren. I ett dramatiskt race startade Fredrik fyra och körde felfritt en dag då flera andra gjorde misstag. Det och en taktiskt säker körning förde honom upp till ledningen som han behöll hela vägen in i mål där han fick veta att mästerskapet var säkrat.
– Det känns helt fantastiskt, jublar Fredrik. Just nu har jag svårt att greppa det här. Givetvis hade jag drömt om att avgöra idag men det var en dröm. Idag slog den in. Jag fick faktiskt aldrig veta att jag kunde vinna mästerskapet när jag ledde. När jag gick i mål sa Dick ”du vann hela skiten, du vann alltihopa!”. Jag var tvungen att be honom dubbelkolla det och det är faktiskt fortfarande svårt att förstå, det tar ett tag innan det sjunker in. Men det känns redan helt underbart!

Det här var redan en speciell dag för Fredrik som för 12 år sen gifte sig med sin fru Ulla-Carin.
– Idag är det min bröllopsdag och jag tillägnar segern min fru som står ut att vara gift med mig, fortsätter Fredrik. Vilken dag!

Fredrik som i år återvände till WestCoast Racing värderar sin tredje mästerskapsseger väldigt högt. Han avslöjar också att det var en del spända nerver inför loppet i teamet.
– Den här segern betyder väldigt mycket. Det är ett nygammalt team för mig med ny bil och en helt ny satsning med Tools men efter premiären har det bara rullat på i år. Det här var det tuffaste året i STCC som jag har kört så segern känns väldigt underbar. Före loppet sa jag till alla att vi bara skulle ta ett djupt andetag, slappna av och gå ut och ha ett kul race. Jag vet av erfarenhet att det är bra att tänka så. Jag visste att flera var heta idag, bland annat Richard Göransson, så jag visste att det var nödvändigt att hålla sig lugn och vara avslappnad. Idag var det andra som gjorde bort sig och vi höll oss kalla.

Han passade också på att tacka Robin Rudholm för och vill nu tacka genom att hjälpa Robin.
– Robin har hjälpt mig väldigt mycket i år och på Karlskoga gav han mig två poäng som gjorde att jag kunde vinna idag. Jag skulle inte tveka en sekund över att hjälpa honom till segrar och mästerskap, inte en sekund!

Robin Rudholm hade ett besvärligare race med nya etanolmotorn. Han gjorde en bra start från femteplatsen men blev lite senare påkörd och tappade flera placeringar. Han kunde kämpa sig tillbaka och ta en slutlig sjätteplats i ett race där den nya motorn fortfarande behövde finjusteras lite.
– Först vill jag säga att jag är jäkligt glad för Fredrik och hela teamets skull! Mitt eget race var ganska rörigt och idag märktes det att den nya motorn behöver justeras mer. Men det spelar mindre roll en sådan här dag. Nu ska vi se till att säkra teammästerskapet också, avslutar Robin.

Sista ordet går till Dick Jönsson-Wigroth som efter en kämpig säsong ifjol nu har fört WestCoast Racing tillbaka i mästerskapstoppen.
– Den här satt riktigt fint! Det här är racing i ett nötskal, ifjol hade vi en kämpig säsong och i år står vi som segrare i mästerskapet med ett race kvar. Jag trodde aldrig innan helgen att vi skulle säkra mästerskapet här, champagnen står fortfarande hemma i Halmstad! Vi har varit väldigt fokuserade idag och Fredrik sa till oss innan loppet att bara slappna av och ha kul idag vilket var helt rätt. Ingen har avgjort STCC före sista loppet tidigare, men det fixade Fredrik och det visar att jag satsade rätt. Nu har vi gått upp i ledning i teammästerskapet och den segern kör vi för på Mantorp, avslutar en lycklig teamchef.

Resultat, Sturup Raceway 16/9 2007.

1. Fredrik Ekblom, BMW        35 varv
2. Frank Stippler, Audi              + 3,085
3. Johan Sturesson, Peugeot      + 4,238
4. Richard Göransson, BMW    + 4,585
5. Robert Dahlgren, Volvo         + 13,112
6. Robin Rudholm, BMW       + 19,539
7. David Björk, BMW               + 23,323
8. Roger Eriksson, BMW          + 23,673

Förarmästerskapet STCC efter tio deltävlingar:

1. Fredrik Ekblom, BMW, 62 Klar STCC-mästare!
2. Robert Dahlgren, Volvo, 51
3. Richard Göransson, BMW, 48
4. Thed Björk, Audi, 40
5. Robin Rudholm, BMW, 33
6. Jan Nilsson, BMW, 31
7. Frank Stippler, Audi, 28
8. Alexander Storckenfeldt, Volvo, 20
9. Mattias Andersson, Alfa Romeo, 19
10. Tomas Engström, Honda, 16
11. Johan Sturesson, Peugeot, 15
12. Tommy Rustad, Opel, 7
13. Tommy Kristoffersson, Audi, 7
14. David Björk, BMW, 7
15: Roger Eriksson, BMW, 5
16. Fredrik Lestrup, BMW, 1

Tävlingarna sänds i SVT2, Race, måndagar 22.30-23.00.

Tävlingskalender 2007:
22 april, Sturup
5 maj, Ring Knutstorp
20 maj, Mantorp Park
3 juni, Karlskoga
17 juni, Anderstorp
30 juni, Våler
15 juli, Falkenberg
19 aug, Karlskoga
2 sep, Ring Knutstorp
16 sep, Sturup Raceway
30 sep, Mantorp Park

Senaste nyheterna