Säkerhetsbil förstörde teamets chanser

Publicerad 2 september 2007, 17.19 av WestCoast Racing.

En säkerhetsbil och en felaktigt tänd lampa i depåutfarten förstörde racet på Ring Knutstorp för Tools BMW Dealer Team/WestCoast Racing. Fredrik Ekblom låg trea och Robin Rudholm låg femma när säkerhetsbilen togs ut. Säkerhetsbilen kom ut på ett sådant sätt att de första bilarna inte hade möjlighet att reagera med att gå i depå, vilket bilarna längre ner kunde göra. Varvet efter kunde man dock gå i depå men en röd lampa i depåutfarten gjorde att Dick Jönsson-Wigroth inte vågade ta in bilarna i depån. Det visade sig ett varv senare att den lampan var felaktigt tänd vilket förstörde hela racet för teamet. När funktionärerna till nästa varv hade lyckats släcka lampan gick Fredrik i depå, men han hade då tappat mycket plats och kom ut som tolva.
– En röd lampa i depåutfarten som efteråt visade sig vara felaktigt tänd gjorde att jag tog fel beslut och inte vågade ta in Fredrik i depå, konstaterar Dick efteråt. Det var röd lampa hela varvet runt och som det är på Knutstorp kan vi från depån inte se om det har hänt något på banan som gör att depåutfarten är stängd. Nu vet vi att det var ett fel av STCC att ha lampan tänd men då vågade vi inte chansa på det vilket var ett misstag. Det kostade oss ett väldigt bra resultat med båda bilarna idag.

Fredrik Ekblom var givetvis missnöjd med situationen som gjorde att han inte kunde göra depåstoppet och tappade mycket placeringar.
– Jag har nog aldrig varit så sur under ett race och jag är fortfarande sur över beslutet att inte ta in mig i depå, säger han. Vi har gått igenom i teamet hur vi ska agera när säkerhetsbilen kommer ut men vi följde inte det idag. Nu vet jag att det var en röd lampa tänd i depåutfarten hela varvet runt när säkerhetsbilen gick ut som inte skulle ha varit tänd. Men tidigare i år gick vi igenom regelboken för att veta exakt hur vi ska agera när säkerhetsbilen kommer ut och idag skulle vi inte ha tvekat över att gå i depå. Den felaktigt tända röda lampan kostade oss hela racet idag.

Robin Rudholm var också besviken efter racet där han hade fart för att vinna. Robin var med i striden om segern innan strulet med säkerhetsbilen och den röda lampan även drabbade honom.
– Jag känner att jag gjorde allt rätt idag, säger Robin. Jag var snabbast i kvalet, gjorde en bra start och hade bästa varvtid. Idag gjorde vi ett misstag men man måste lyda teamets order. Idag hade vi fart för att vinna och jag gjorde inga misstag.

Resultatet från Ring Knutstorp är efter ett flertal protester och bestraffningar i skrivande stund preliminärt. Efter ett antal bestraffningar av andra slutade Fredrik Ekblom på sjätte plats och Robin Rudholm slutade på en åttonde plats. För mästerskapet innebär det att Fredrik leder mästerskapet på 52 poäng, fem poäng före den nya mästerskapstvåan Robert Dahlgren.

Senaste nyheterna