Teamet redo för säsongsstart

Publicerad 19 april 2007, 12.26 av WestCoast Racing.

Det är nu bara dagar kvar till starten av årets STCC-säsong. I helgen inleds den på en för STCC helt ny bana, Sturup Raceway, nere i Skåne. För Tools BMW Dealer Team / WestCoast Racing väntar en säsong med mycket nytt, aldrig tidigare har man gjort en så stor satsning som man gör i år. Tre helt nya BMW 320Si E90 har köpts in som kommer att köras i nya huvudsponsorn Tools röd/vita färger.
– Det känns lite halvpirrigt nu när det närmar sig, berättar Dick. Men det känns rätt bra, man önskar sig alltid mer tid men vi har gjort allt vad vi har kunnat med den tiden vi har haft. Dygnet har ju bara 24 timmar. Det kommer utan tvekan att bli otroligt tufft i år, men det ska bli spännande att se var vi står.

Robin Rudholm står inför sin andra säsong med teamet och med en ny bil och ett års erfarenhet av bakhjulsdriven BMW och teamet är förhoppningarna höga. Robin jagar sin första seger i STCC, en seger många anser var given ifjol men men som rann ut i sanden flera gånger.
– Vi är förberedda inför vad som väntar, säger Robin. Mer tester hade inte skadat men alla har gjort allt vad de kunnat och vi har inte haft några tekniska problem. Allting har flutit på. Ifjol visste jag inte riktigt var jag stod inför premiären, men i år vet jag hur jag och teamet står sig i konkurrensen. Målet satte jag redan innan finalen ifjol – vi ska vara först, och kan inte jag vinna mästerskapet hoppas jag att Fredrik kan göra det.

Det är ingen tvekan om att Robin ser fram emot årets säsong när man pratar med honom.
– Det är så otroligt kul att få vara en del av en satsning där Tools som var min privata sponsor nu tagit klivet och blivit titelsponsor, berättar han. Det peppar och jag har tränat mer än någonsin tidigare, både mentalt och fysiskt. Jag har varit noga med vad jag ätit, bara druckit vatten och har gått ner 3 ½ kg.

Fredrik Ekblom har fått en ny utmaning i år. Efter flera säsonger hos Audi är han tillbaka i en bakhjulsdriven BMW och WestCoast Racing vilket var en kombination han vann sin första STCC-titel med. Nu väntar mycket nytt och för Fredrik finns chansen att bli historisk med tre STCC-titlar.
– Vi missade en testdag i år på grund av snöovädret och vi hade behövt den testdagen, säger Fredrik. Men jag har varit med så länge att jag vet att inför varje säsongsstart känns det alltid som att man behövt mer tid. Det som känns spännande i år att vi inte vet exakt var vi står, och de första racen blir intressanta. Det är 11 race i år, och jag tror ingen kommer att ha 11 problemfria helger så det är som alltid viktigt att ta poäng i varje race, fortsätter Fredrik. Målet är definitivt att ta hem mästerskapet, något annat vore att ljuga. Det kräver att man går i mål och tar poäng i varje race i år, och det är något jag brukar vara duktig på.

Även Fredrik är laddad att inleda säsongen med ny bil och nygammalt team.
– När jag hörde om Dicks satsning tvekade jag aldrig att vara en del av den, säger han. Vi har hållt kontakten länge och att vi kunde få till det i år och när Dick har en så här stor satsning med Tools som ny storsponsor och tre helt nya bilar känns perfekt.

Årets nyheter.

Tävlingskalendern har utökats i år, det kommer att köras totalt 11 race vilket blir en stor

utmaning för team och förare. Förutom ett litet sommaruppehåll kommer det att köras ett race varannan vecka. Formatet är som ifjol med ett 40 minuter långt race med ett obligatoriskt depåstopp.
– Medialt och för våra partners tycker jag det är bra, säger Dick. STCC behöver synas och det är race folk vill se. Sen får vi se hur utfallet blir, men det ska bli spännande att se. För teamen är det en tuff arbetsbörda så frågan är om alla team kommer att orka.

En annan nyhet är att alla STCC-pass kommer att köras på söndagen. Två fria träningar kommer att följas av kval, super-pole och slutligen racet. Det innebär att det kommer att bli kortare men intensivare helger för team och förare.
– Jag tycker det är bra för publiken, säger Fredrik. Det blir tightare med alla STCC-aktiviteter på en dag och det ska bli kul att se hur det fungerar. Men jag föredrar det här upplägget, det är lika bra att bränna av allting på en och samma dag och för mig är det inga problem.

Rapporter från teamet, racehelgerna, bilder och mycket mer kommer att finnas här.

Tävlingarna sänds i SVT2, programmet Race, måndagar 22.30-23.00.

TÄVLINGSKALENDER 2007:
22 april, Sturup
5 maj, Ring Knutstorp
20 maj, Mantorp Park
3 juni, Karlskoga
17 juni, Anderstorp
30 juni, Våler
15 juli, Falkenberg
19 aug, Karlskoga
2 sep, Ring Knutstorp
16 sep, Sturup Raceway
30 sep, Mantorp Park

Senaste nyheterna