Teamet

WestCoast Racing 

WestCoast Racing bildades 1994 av Dick Jönsson-Wigroth och är idag ett av Sveriges mest meriterade racingteam.

2018 tävlar WestCoast Racing i både Sverige och internationellt i STCC, Formula STCC  Nordic och utvalda internationella TCR-race.

I STCC deltar WestCoast Racing med tre stycken Volkswagen Golf GTI TCR som körs av återvändande Fredrik Ekblom samt de båda unga STCC-debutanterna Andreas och Jessica Bäckman. Satsningen tillsammans med Ward Racing för att ge unga go-karttalanger en plattform in i bilracingen fortsätter också med en ny tvåbilssatsning i Formula STCC Nordic. Barndomskamraterna Alfred Nilsson och Sebastian Persson är teamets två nya talanger som tar klivet in i bilracing. Utöver detta har WestCoast Racing också deltagit i nystartade TCR UK under 2018.

 

Hur det startade – 1994 till 2006

Dick Jönsson Wigroth inledde sin motorsportkarriär som juniormekaniker hos Greger Petersson och blev där snabbt en av de unga experterna i svensk motorsport. I slutet av 80-talet sökte han sig utomlands och jobbade som mekaniker i Europa, USA och Nya Zeeland. Där skaffade han sig erfarenheter som blev nyttiga när han 1994 återvände hem till Sverige igen. Han etablerade företaget WestCoast Racing som snabbt blev ett toppteam i svensk racing.

Det blev tidigt ett samarbete med BMW och som BMW Dealer Team har det blivit totalt fem SM-guld i STCC för WestCoast Racing. Dessa har dessutom kompletterats med ett guld i europamästerskapet ETCC 2005. Utöver det blev det också guld i FIA Sportscar Championship 2001 när WestCoast Racing 2001 och 2002 tävlade i Europa.

Fredrik Ekblom blev teamets första STCC-mästare och 2004-2005 dominerade Richard Göransson och Thed Björk STCC för WestCoast Racing där Richard blev STCC-mästare båda åren. 2006 var Robin Rudholm och flygande holländaren Duncan Huisman med i toppstriden hela året trots två bilar som då hade några år på nacken.

2007 – 2009: storsatsning med Tools

2007 gjorde teamet tillsammans med TOOLS en uppmärksammad satsning som gav frukt redan första året när Fredrik Ekblom vann STCC-mästerskapet, teamets femte STCC-guld och dessutom Fredriks andra STCC-guld tillsammans med WestCoast Racing. Året därpå blev det nya framgångar, både Fredrik Ekblom och Robin Rudholm var än en gång med och slogs i toppen. Det blev ett silver i förarmästerskapet för Fredrik Ekblom och tillsammans med Robin Rudholm bärgades segern och guld i teammästerskapet.

2009 återvände Richard Göransson till WestCoast Racing med vilka han har tagit två av tre STCC-guld. Han körde tillsammans med Robin Rudholm som gjorde sin fjärde raka säsong med teamet. De två slogs om mästerskapet fram till finalen och de två vann tillsammans fem race under säsongen. Det blev till slut brons i mästerskapet för Robin Rudholm. Richard Göransson och Robin Rudholms framgångar ledde också till att WestCoast Racing vann flest teamsegrar under året och det räckte till en andraplats i teammästerskapet.

2010 – mästare i STCC som enbilsteam

2010 delade WestCoast Racing upp sig. Richard Göransson fortsatte hos WestCoast i en BMW i STCC. Han fick ny teamkamrat i Martin Öhlin som körde Carrera Cup Scandinavia. Med två racingprogram i Sveriges två största klasser ställdes teamet inför nya utmaningar. Det var dock inget som satte stopp för teamets segertåg. I en sällan skådad kämpainsats kämade alla tillsammans för ett historiskt mål – Richard Göransson blev STCC-mästare och därmed fyrfaldig mästare i STCC. Av bara farten tog han också segerrekordet i STCC och WestCoast Racing blev med fem förarguld och två teamguld det mest framgångsrika STCC-teamet. Medaljregnet stannade inte där, Martin Öhlin gjorde sin bästa säsong i Carrera Cup Scandinavia när han flyttade till WestCoast Racing och säkrade tredjeplatsen i mästerskapet. En tillbakablick på året summerade ett riktigt kämpaår för WestCoast Racing i båda klasserna. 

2011 utökade WestCoast Racing verksamheten ytterligare. I STCC körde Richard Göransson och Martin Öhlin i en säsong som blev problematisk. Richard Göransson ledde premiärloppet i stor stil när han drabbades av en allvarlig olycka på det sista varvet och skadade sig allvarligt. Han tvingades avstå flera race på grund av ryggskada men när han väl kom tillbaka vann han tre race. Martin Öhlin visade på god fart men hade en hel del otur och resultaten gav inte hans konkurrenskraft rättvisa. Utöver STCC utökade teamet även sitt tävlingsprogram i GT. Fredrik Lestrup anslöt sig till teamet och körde både i svenska GT-ligan och i tyska GT Masters. I Sverige vann Fredrik Lestrup fyra race av fyra möjliga, ett i par med Lars Stugemo och tre i par med Fredrik Larsson. Lestrup blev svensk GT-mästare och WestCoast Racing vann teammästerskapet. WestCoast Racing gjorde också inhopp i tyska GT Masters med Fredrik Lestrup, Richard Göransson, Fredrik Larsson och Lars Stugemo. Racen var en förberedelse för en större satsning 2012.

2012 – starten av TTA och internationell GT-satsning

2011 meddelade WestCoast Racing att de som ett av fyra team som lämnar STCC och bildar nya TTA – Elitserien i Racing 2012. WestCoast Racing deltog med fyra bilar i TTA och gjorde dessutom en stor GT-satsning med två bilar i svenska GT-mästerskapet samt en planerad full säsong i tyska ADAC GT Masters, ett av världens största GT-mästerskap. En tuff säsong med tre program och rekordmånga bilar frestade på, men teamet var ändå med i topp under året.

2013 var WestCoast Racing åter tillbaka som ett av storteamen i STCC efter att TTA och STCC enats och WestCoast Racing deltog återigen med de BMW Silhouette Replica som man tävlade med året innan. Richard Göransson var teamets bästa förare och tog ett SM-silver. Fredrik Larsson blev sexa totalt och Robin Rudholm som var med i utvalda race under året blev tia totalt.

WestCoast Racing fortsatte i STCC under 2014. Fredrik Larsson var kvar i teamet och fick sällskap av två unga förare i Philip Forsman och Erik Jonsson. Samtliga tre förare vann race under året och Fredrik Larsson kunde till slut säkra ännu en SM-medalj för WestCoast Racing med en andraplats i mästerskapet. Philip Forsman lyckades bli sexa i sitt debutår i STCC och Erik Jonsson blev tia totalt.

2015 – satsning på TCR International utöver STCC

2015 gjorde WestCoast Racing en satsning både i STCC och internationellt där man deltog i det nystartade TCR International med tre stycken Honda Civic. Det blev ett flertal segrar och pallplatser och Gianni Morbidelli var länge med i titelstriden. I STCC fortsatte teamet med BMW Silhouette Replica, och där blev det ytterligare SM-medalj för Fredrik Larsson som hela året utmanade Volvo om totalsegern.

2016 – Nystarten med program i TCR International, Formula STCC Nordic och samarbete med Cyan Racing.

2016 innebar en nystart för WestCoast Racing. Efter ett helt decennium som ett ledande team i STCC inledde WestCoast Racing ett partnerskap med Cyan Racing i STCC.

I TCR International fortsatte satsningen där WestCoast Racing / Sportpromotion deltog med tre nya Honda Civic TCR Stage 2.

På hemmaplan gjorde WestCoast Racing en ambitiös juniorsatsning ihop med Ward Racing under namnet Ward WestCoast Racing Junior Team. Tre unga go-kart talanger fick chansen att kliva upp och köra Formel Renault i Formel STCC Nordic. Det blev mästerskapsmedaljer för både Philip Hall och Hugo Nerman som 2017 fortsätter i Formelbilssatsningen.

2017 – ny satsning i TCR International och guld i Formula STCC Nordic 

Inför 2017 presenterade WestCoast Racing en ny satsning på TCR International. Nu under nygamla namnet WestCoast Racing och med ett bilbyte mönstrar man två nya VW Golf GTI TCR som körs av Gianni Morbidelli och Giancomo Altoè.

På hemmaplan blev det också en fortsatt satsning på Formula STCC Nordic med Philip Hall och Hugo Nerman som efter ett år i mästerskapet nu jagar guld.

Hemma i Sverige blev det stora framgångar, Hugo Nerman dominerade mästerskapet i sitt andra år och blev Formula STCC Nordic-mästare 2018. Philip Hall hade en tuff inledning på säsongen men tog sig ikapp under andra halvan och kunde avsluta med en total tredjeplats samt ett JSM-silver.

I TCR International innebar bytet från Honda till Volkswagen en utmanande inledning på säsongen men så småningom kom farten rejält, och Gianni Morbidelli tog bland annat en dubbelseger på Oschersleben. Säsongen avslutades i Dubai med en andraplats för Gianni Morbidelli i säsongsfinalen.

Drygt tjugo år i såväl nationella som internationella racingsammanhang har givit Dick Jönsson Wigroth och WestCoast Racing den erfarenhet som krävs för att coacha ett vinnande team och prestera toppresultat. Det märks i teamets resultatbank.

Senaste nyheterna