Halvtidsrapport i STCC

Publicerad 17 juli 2013, 17.55 av WestCoast Racing.

Det är drygt tre veckor till nästa deltävling i STCC, Östersund 10 augusti, och därmed lite av ett sommaruppehåll i STCC. Vi tar därför också lite sommarledigt och vässar bilar, personal och förare för säsongsavslutning och fyra avslutande tävlingshelger med totalt sex race att köra.

Från BMW Sveriges nyhetsbrev tar vi en halvtidsrapport från de fyra första helgerna och önskar alla en trevlig sommar.

I och med helgens STCC-race i Falkenberg är det nu halvtid i STCC. Säsongen startar igen 10 augusti i Östersund. Vi summerar BMW Dealer Teams första fyra tävlingshelger.

Det går tyvärr att använda en sliten klyscha för att sammanfatta säsongen för BMW Dealer Team WestCoast Racing – det har varit en hel del stolpe ut. Men det började väldigt bra.

Knutstorp 3-4 maj
Richard Göransson P1/P2
Fredrik Larsson P3/P3
Robin Rudholm P7/P7

BMW Dealer Team placerade sig i pole position för båda racen. Fredrik Larsson tog pole i det första racet och Richard Göransson tog pole i det andra – och redan i det första racet blev det seger. Det var dock Richard Göransson som tog segern efter att teamkamraten Fredrik Larsson missat starten. Göransson körde snabbt om Robert Dahlgren som tog ledningen i starten och Göransson dominerade sen racet. Larsson kunde reparera sin position efter misslyckade starten och ta en tredjeplats.

I det andra racet visade sig pole återigen vara en plats svår att starta från. Göransson fick hjulspinn i starten och var tvåa genom första kurvan, en placering han höll resten av racet. Fredrik Larsson tog ännu en tredjeplats.

Robin Rudholm som var klar för säsongen bara några dagar innan premiären körde till sig två sjundeplatser efter att missat avancemang till Q3 med några ynka hundradelar.

Richard Göransson upp i topp i mästerskapet efter första tävlingshelgen.

Solvalla 7-8 juni
Richard Göransson P5
Fredrik Larsson DNF
Robin Rudholm DNF

Första helgen där klyschan stolpe ut med rätta kunde användas. Richard Göransson försvann redan i kvalet. Han tog sig vidare till Q2 men redan på första kvalförsöket brast en hjulupphängning fram och han tvingades parkera och startade därmed tia. Den trånga banan på Solvalla hindrade honom inte, inte heller ett drive-through straff för tjuvstart gjorde det, utan Richard tog sig upp till en femte plats i mål. Det var teamets bästa placering den här helgen.

Fredrik Larsson startade tvåa efter en strid om tusendelar för att ta pole. Han låg tvåa i racet men en påkörning på Linus Ohlsson gav Larsson ett drive-through straff. Ett missförstånd i teamet gjorde dock att han inte kom in i tid för att ta straffet och han blev svartflaggad och fick parkera i depån.

Robin Rudholm hade en stark helg och kvalade in som femma och tog sig i starten upp till en fjärdeplats när han blev påkörd av Robert Dahlgren och tvingades bryta.

Fartmässigt var teamet mycket konkurrenskraftiga hela helgen men en ensam femteplats var klen utdelning i sammanhanget.

Göteborg 28-29 juni
Robin Rudholm P3
Richard Göransson P4
Fredrik Larsson P6

Alla bilar i mål på bra poängplatser men så mycket mer såg ut att vara möjligt i Göteborgsracet. Richard Göransson stormade till pole position i ett fantastiskt sista kvalvarv i regnet i Göteborg. Videon från Richards bil är väl värd att se och finns att se här – Klicka för Richards kvalvarv. Fredrik Larsson kvalade in femma. Robin Rudholm som bara timmar efter att fredagsträningarna skulle köras fick besked om att han skulle köra efter att en sponsor hoppat av och man i elfte timmen lyckats hitta budget för att han kunde köra kvalade in som nia.

Regnet under kvalet och innan start gjorde dock däcksvalet knepigt. Banan var genomblöt men solen hade börjat titta fram och regnet hade upphört. Det säkra valet var att starta på regndäck och hoppas att banan var blöt så länge som möjligt, det mer riskfyllda valet var att starta på slicks och försöka överleva de inledande varven innan det torkade upp.

Göransson på pole valde regndäck och drog ifrån i en överlägsen ledning i inledningen av loppet. Han ledde som mest med nästan ett varv över bästa bil på slicks och med en överlägsen lucka till de närmast bakom på regndäck. Men banan torkade upp för snabbt och redan efter 12 varv var det så torrt att slicks var snabbare. Göransson blev ikappkörd och kunde inte sätta emot något större motstånd på slitna regndäck utan gick i mål som fyra. Han konstaterade ändå att han med facit i hand ändå stödde beslutet att starta på regndäck och körde ett perfekt race.

Rudholm på nionde startruta gick för slicks och när de kom in i fönstret började han beta av bil efter bil och ta sig upp i fältet. Uppkörningen ledde till slut till en tredjeplats, säsongens första pallplats, och bästa BMW-förare.

Fredrik Larsson startade femma och valde också regndäck. Han var inledningsvis mycket snabb men ännu en batalj med Linus Ohlsson andra helgen i rad och slitna regndäck på slutet gjorde att han fick nöja sig med en sjätteplats.

Inte riktigt stolpe ut men ett däcksval som inte helt gick hem på två av teamets tre bilar.

I mästerskapet var Göransson nu tvåa, Larsson fyra och Rudholm sjua totalt inför traditionella Västkustloppet i Falkenberg.

Falkenberg 12-13 juli
Richard Göransson P4/P4
Fredrik Larsson DNF/P2
Robin Rudholm P10/P9

Säsongens andra tävlinghelg med två race och det här såg ut att bli en helg totaldominerad av Fredrik Larsson. Han tog en klar pole position i det första racet och en andraplats i kvalet till det andra. I race 1 ledde han klart och kontrollerade racet när bakrutan släppte på hans bil. Det gjorde att all luft på bakvingen försvann på ett av banans snabbaste partier och han hade ingen kontroll utan snurrade av och bröt. En andraplats i det andra racet var en klen tröst för vad som hade kunnat vara.
– Det här hade kunnat bli en riktig superhelg. Nu känns det lite surt, silver är ju inte riktigt guld, suckade Larsson efteråt. Nu får vi ta den här andraplatsen istället och ladda för de avslutande helgerna. En sak är säker, vi ger aldrig upp!

Richard Göransson var den första att medge att han inte hade någon fantastisk helg och det kunde skyllas på kvalet. Han lyckades inte kvala bättre än sjua respektive sexa och hade betydligt högre förväntningar än så. Han kunde köra till sig två fjärdeplatser i racen och i totalsammandraget tappade han bara en poäng på ledningen och drog ifrån med 14 poäng bakåt. Men han var inte nöjd och mest irriterad var han över Volvos taktik och teamorder i första racet där Thed Björk enkelt släpptes förbi till segern av en av sina teamkamrater.
– Det känns lågt av Volvo att de inte tar en ärlig fight i mästerskapet och gör så där så tidigt på säsongen, tyckte Richard. En sophelg men det positiva är att vi inte tappade så mycket i mästerskapet och nu laddar jag för hösten och lägger i högsta växeln. Då får de andra hålla i hatten!

Robin Rudholm hade en besvärligare helg. Liksom Richard fick han inte till kvalet och kunde inte riktigt sätta fingret på varför. I det första racet låg han ändå femma när han på det allra sista varvet blev påkörd av Linus Ohlsson. Att Ohlsson senare fick en bestraffning var en klen tröst för den tappade femteplatsen. I det andra racet gick han i mål som nia.
– Jag är missnöjd, vi siktade betydligt högre än så här men i första racet blev jag påkörd och i det andra tappade jag några platser i starten jag hade svårt att ta tillbaka sen. Nu lägger jag det här bakom mig för det väntar hårt arbete av mig och teamet för att få ihop till en fortsättning i höst, sammanfattade Robin.

Efter fyra race av årets säsong går det att konstatera att BMW Dealer Team fartmässigt är med och slåss om titeln men man har inte lyckats få utdelning för den fart som funnits. I mästerskapet är Richard Göransson tvåa, 22 poäng från ledningen och Fredrik Larsson är femma, 67 poäng efter. Det är över 100 poäng kvar att köra om så allt är fortfarande öppet.

Säsonger återupptas igen 10 augusti, då med ett 40 minuters race på flygplatsbanan i Östersund.

 

Förarmästerskapet STCC efter deltävling 6:

Thed Björk 118
Richard Göransson 96
Robert Dahlgren 80
Fredrik Ekblom 68
Fredrik Larsson 67
Linus Ohlsson 63
Daniel Haglöf 37
Mattias Andersson 31
Robin Rudholm 30
Joakim Mangs 28
Carl Philip Bernadotte 8
Roar Lindland 6
Alexander Graff 4
Niclas Olsson 3
Tomas Engström 3

Kalender STCC

2013
04/05 Knutstorp**
08/06 Solvalla*
29/06 Göteborg*
13/07 Falkenberg**
10/08 Östersund*
24/08 Karlskoga**
07/09 Tierp Arena*
21/09 Mantorp Park**

* = En tävling
** = Två tävlingar

Senaste nyheterna